Röportaj: Ayşe Betül Ağacık ve Belgin
Invictus, GrafikSaati kadınlar kulübü Merhabalar, Bugün
sayfamızda Heden ve
mutfağından haberler'in usta blogger'i Şebnem Ulusoy'u ağırlıyoruz. Şebnem
hanım sadece usta bir blogger değil ama aynı zamanda iyi bir aşçı, sevgi dolu
bir anne ve pek çok ödülün sahibi olan bir bayan.
İsterseniz kısaca
röportajcıların neden iki kişi olduğunu da yazalım. Röportajı başlangıçta benim
yapmam planlanmıştı ama Ayşe'nin sitedeki tarife göre "islim kebabı" yapıp çok beğenmesinin ardından bu röportajı
birlikte yapmaya karar verdik. İyi ki de katıldı; Çünkü bence böyle daha güzel
oldu. Aaa unutmadan, derginin mutfağında "islim kebabı"nı tekrar denedik ve
çoook beğendik. Herkese tavsiye ederiz.
İsterseniz şimdi de Heden ve mutfağından
haberlerin şefi, sahibi ve ustası Şebnem hanımla yaptığımız röportaja
dönelim.
Soru (Ayşe): Şebnem hanım merhabalar. Öncelikle
blogunuzun adı dikkatimi çekti; "Heden ve mutfağından haberler". Heden kelimesi Felemenkçe'de
"bugün" anlamına geliyor. Site adınız nereden geliyor? Bildiğim kadarıyla
Türkiye'de bu kelime kullanılmıyor. Siz niçin bu ismi tercih
ettiniz? Cevap: Merhabalar Ayşe hanım, merhabalar Belgin
hanım. Blogumun ismi beni tanımayanlar için yabancı kökenli bir kelime olarak
düşünülüyor. Siz de öyle düşünmüşsünüz. Heden benim nickname ismim olarak 1994
yılında doğdu. Kızkardeşimin oğlu Ozan konuşmaya başladığında ismimi bir türlü
telaffuz edemedi ve bana HEDEN demeye başladı. O gün bugündür de ailemde ve
yakın çevremdeki herkes bana HEDEN diye hitap eder. Bu isim bana çok yapışınca
onu her yerde kullanmaya başladım. Soru (Belgin): Peki Pufşeker
nereden geliyor? Cevap: Pufşeker, blog adresim için bir mail adresi
ararken yumuşak ve lezzetli bır çağrışım olsun diye düşündüğümde ortaya
çıktı. Soru (Ayşe): Dünya mutfağına ne
kadar yakınsınız? Cevap: Dünya mutfağında sadece Çin yemekleri bana ve
mutfağıma hitap etmiyor. Çiğ yemek, kullandıkları soslar damak tadıma
uymuyor. Soru (Ayşe): En hakim olduğunuz
yemek kültürünü sorsam? Ülke, bölge, şehir? Cevap: Anneannem ve
Babaannem Yunanistan göçmenlerinden, bu yüzden de göçmen yemekleri daha hakim
olduğum bir alan, ama Güneydoğu yemeklerini yapmayı da çok
seviyorum. Soru (Belgin): Evde yemek
yaparken genelde tercih ettiğiniz ve yapmaktan en çok keyif aldığınız yemek türü
nedir? Cevap: Mutfağa girdiğimde zamana bağlı yemekler yaparım.
Genelde hafif olması nedeniyle fırın yemeklerini tercih ederim. Fırın yemekleri
yaparken hayal gücünü daha iyi kullanıyorum.Neyi nasıl görmek istiyorsam öyle
dizayn yapmak daha kolay oluyor.
Soru (Belgin): Fırın yemeklerine
yakın olmanızın özel bir sebebi var mı? Cevap: Fırın yemeklerine özel
yakınlığım sadece iş hayatında zamana çok ihtiyacınız olmasından.Ocak başında
zaman harcamaktansa, fırında pişen yemeğin yanına başka lezzetler hazırlamaya
vakit harcamak.
Soru (Belgin): Blogunuz ödüllü bir blog. Bize bu
ödülleri anlatır mısınız? Cevap: Blogum ÇOK YÖNLÜ BLOGGER ÖDÜLÜ’nü üç
defa aldı. Ödüller yarışma sonucu değil, ama diğer blogger’lar aradıklarına
kolay, anlaşılır bir şekilde ulaştıklarını düşündükleri, beğendikleri bloglara
bu ödülü yolladılar.
Soru (Belgin): Çok yönlü blogger kavramını da
okuyucularımıza açıklayalım isterseniz. Cevap: Blogun çok yönlü
olması, blogda her damak tadının bulunması demek. Sadece yemek değil,
atıştırmalıktan pastaya kadar olan lezzetler çok yönlü olmaya doğru götürüyor
sizi.
Soru (Belgin): Başarılı bir yemek blogu yapabilmek için
birikim mi araştırma mı gerekir? Cevap: Birikimler zamanla oluşuyor;
ama pişirmek ve mutfak insanda çok küçük yaşta oluşuyorsa, bir de araştırmacı ve
meraklı bir yapıya da sahipseniz, birikimlerinizi başkalarıyla da paylaşma
isteği duyuyorsunuz. Sadece sizin mutfağınızda ve aklınızda bulunan birikimler
hiç bir işe yaramaz.
Soru (Belgin): Çevrenizdekilere "Şebnem hanım
kimdir?" diye sorsak bize ne yanıt verirler? Cevap: Çevremde beni çok
titiz, düzenli, mutfak aşığı, pişirmeyi ve yedirmeyi seven, çocukları çok seven,
kızına aşık, evcimen biri olarak anlatırlar.
Soru (Belgin): Size
"Şebnem hanım" kimdir?" diye sorduğumuzda siz ne yanıt verirsiniz. Cevap:
İnsanları seven, çocuklara bayılan, kızını yaşamının sebebi sayan, ailesine
ve kardeşlerine çok bağlı, yardımsever, gücünün son damlasına kadar kendini
sevdiklerine adayan, iki kız kardeşinin iki oğlu için kalbi bir başka çarpan,
gezmeyi, kitap okumayı ve sinemayı çok seven biri.
Soru (Ayşe):
Ailenizde en güzel yemek yapan kim peki? Hımmm bir de aileniz blogger olarak
size ne kadar destek veriyor? Cevap: Ailede en güzel yemek yapan
rahmetli babaannemdi. Babaannemden sonra en güzel yemek yapanın ben olduğumu
söyler ailemdekiler. Annem faal biri olmamı çok sever, kızım da bildiklerimi
başkalarıyla paylaşıp yeni dostluklar kurmadan dolayı beni çok
destekler.
Soru (Ayşe): Babanızın doğum günü fotoğraflarını
gördüm. O resimlerde bir bey pasta taşıyor. Ailenizdeki kadınlar da var
resimlerde… Peki bu kadar hamarat bayanın olduğu bir ailede, ailenizin
erkeklerinin mutfağa ilgisi nasıl? Ailenizin erkekleri mutfağa girer mi mesela?
Cevap:Babamın doğum gününde pastayı taşıyan en küçük damadımız. Ben,
Jülide, Şermin, Gonca, Burcu. Ailede mutfağı seven erkeklerin başında babam
gelir. Hafta sonları kağıtta yaptığı hamsi ve kokoreçi, toprak tencerede pirzola
yemeği, salataları çok meşhurdur. Damatlardan sadece ortanca enişte iyidir,
diğerleri yeme kısmında başarılılar.
Soru (Ayşe): Ulusoy
hanımları onlara bu kadar güzel tatlar sunduğu halde nasıl bu kadar fit
kalıyorlar? Fotoğraflara bakınca kiloları normal görünüyor çünkü. Cevap:
Ailedeki kimse yapısal olarak kilolu değil. Bunun sebebi genlerimiz
olabilir:)
Soru (Belgin): pufseker.blogspot.com niçin kuruldu?
Bize site kurulduğu zamanki ziyaretçi profilini tanımlar mısınız? Cevap:
Bu blogu kurmadaki sebep içimde birikenleri dışarı aktarabilmek ve aynı
zamanda yeniliklerden de haberdar olabilmek idi. Okurlarımın çoğu blogu
olanlardan oluşuyordu. Ailemden ve arkadaşlarımdan da katılımı olanlar vardı
tabii ve neyse ki onların destekleri hep benimle. Özellikle ailemin yazdığı
yorumlar bana güç veriyor. Ayrıca okurlarımı yorumları da bana daha çok şeyler
yapmak için enerji sağlıyor.
Soru: Blogger'lık döneminizden
yaşadığınız ilginç bir anekdot, anı veya diyalog anlatır
mısınız? Cevap:Bloguma ilk yazımı yazdığımda kızkardeşimden gelen
yorum karşında şaşkına dönmüştüm. Yazıma gelecek övgülü yorumları beklerken
bloguma iki yazar varmış gibi kızkardeşimi de eklemişim ve oda benim bütün blog
içeriklerime girdiğini yazmıştı:) İlk zamanların bilgisizliği :)
Soru:
Sizin için mutfağın anlamı desem ilk aklınıza gelen şey ne
olur? Cevap: Mutfak mutlu olduğum, içimdekileri dışarı çıkaran, kafamı
ve ruhumu dinlendiren yerim, vazgeçilmezim.
Soru: En iddialı
yemeğiniz? Cevap: Dalyan köftem, bulgur pilavım, içli köftem,
pastalarım.
Soru: Blogdaki tariflerinizin tamamı sizin tarifiniz
mi yoksa ara sıra yemek kitaplarından faydalanıyor musunuz? Faydalanıyorsanız
nereden? Cevap: Tariflerin çoğu kendime ait. Bazı blogger
arkadaşlarımdan da deniyorum. Yemek kitabım yok, hiç olmadı.
Soru:
Gelecekte tarif kitabı yazmayı planlıyor musunuz? Cevap:
Tariflerimin bulunduğu bir defterim var. Kitap yazmayı düşünmüyorum. Hayalim
HEDEN’İN MUTFAĞI adında bana ait bir yerimin olması, orada yaptıklarımı
paylaşmak.
Soru: Blogunuzdan 3 yemek seçin desem hangi tarifleri
seçerdiniz? Cevap: İÇLİ
KÖFTE, YAPRAK SARMA,
İSLİM KEBABI
Soru (Belgin): Beğeniyle izlediğiniz başka blog
ya da siteler? Cevap: Şu an ilk aklıma gelenler; Grafik Saati Kadınlar
Kulübü, bayanbilen, Şirin Gurme, http://yemekkvakti.blogspot.com/, http://hanife1.blogspot.com/, http://www.papatyasef.com, http://deryayla.blogspot.com/
Soru: Yeni
blogger’lara tavsiyeleriniz? Cevap: Yeni blogger’lara tavsiyem,
bloglarını güncel tutmaları, okunması kolay bir yazı karakteri seçmeleri,
yaptıkları lezzetleri sergilerken yazılı anlatımları dolambaçlı olmadan sade bir
şekilde yazıp uzun tutmamaları ve tabii en önemlisi diğer bloglardan
esinlendikleri lezzetleri kendileri yapmış gibi yayınlamamaları.
Soru:
Eklemek istedikleriniz? Cevap: Yeni blogger’ların katılımıyla
birçok yeni kişi ve lezzetle tanışmak istiyorum. Blogger açarken sevgili
arkadaşım Hanife’nin açtığı bloga özenmek beni tetiklemişti. Ne kadar çok bilgi
ve arkadaşa ulaşıyor diye hayranlıkla sitesini takip ediyordum. Bu ilhamı bana
verdiği için önce Hanife’me, sonra bana ''yapabilirsin annem'' diyen kızıma
çokkkkk ama çokkk teşekkür ediyorum. Benimle bu güzel röportajı yapan Ayşe
hanıma Belgin hanıma ve Grafik Saati’ne de çok teşekkür ediyorum.
Biz de tüm okurlarına enfes tatlar sunup bizlere de bu kadar
güzel bir röportaj yapma şansını verdiği için değerli konuğumuz Şebnem Ulusoy'a
(Heden ve mutfağından haberler) teşekkür ediyoruz. Şimdi hemen bu nefis
tarifleri (http://pufseker.blogspot.com) denemeye başlamanızı öneriyoruz.
------------------------
Heden ve mutfağından haberler
(Bilgileri) Site URL: http://pufseker.blogspot.com Tür:
Yeme içme Sahibi: Şebnem Ulusoy
Röportaj: Ayşe Betül
Ağacık ve Belgin Invictus Mail: ayse-betul-agacik[at]grafiksaati.com Mail:
invictus[at]grafiksaati.com GrafikSaati Kadınlar
Kulubu Blog tanıtımları
Copyright: Her hakkı saklıdır
Heden ve
mutfağından haberler'den Şebnem Ulusoy ile röportaj by GrafikSaati.com is licensed under
a Creative Commons Attribution-Gayriticari-NoDerivs 3.0 Unported
License. Linkteki çalışma baz alınarak yapılmıştır http://blog-rehberi.grafiksaati.com/6.html. |
12 yorum:
Canım çok samimi ve içten bir röportaj olmuş.Seni daha yakından tanımış olduk. Sevgiler, selamlar :)
Heden seni yakından tanıdığıma memnun oldum.
HÜZÜNLÜ KIVILCIM TİTRİYOR KALPLERDE
2012 YILIN GÖTÜRDÜKLERİ İLE
GÜLÜMSEMEMİZ ASLA DÜŞMESİN YÜZÜMÜZDEN
SADECE MUTLULUK 2013 GETİRSİN HEPİMİZE
ARKADAŞLAR......................................................
TEBRİK EDEERİM HEDENNN
Devamı da olsun ınsallah sıten herkese ehr yere yayılsın optumm
Mutlu yıllar:)
tebrik ederim canım...
beni de beğeni listende görünce çok hoşuma gitti çok teşekkrüler...
mutlu seneler canım...
Kızlar,güzel söleriniz ve kutlama msj larınız ıcın teşekkür edıyorum.
merhaba canım,
ahudemde yarışıyorum...
blogumdaki beni oyla butonuyla beni oylarsan sevinirim...
şimdiden çok teşekkürler...
mutlu seneler...
mutlu yıllar canım.
Çocukların söyledikleri isimler ne güzel oluyor. Mutlu, sağlıklı, huzur dolu bir yıl diliyorum. Sevgiler.
Cok guzel roportaj olmus. Ne yalan soyliyeyim isminizin Heden oldugunu dusunmustum:))
Odul aldiginizi bilmiyordum tebrik ederim. Basarilarin devamini dilerim..
Sevgiler..
Canım röportajı keyifle okudum .Emeği geçenlerin ve senin güzel yüreklerinize sağlık olsun.Sevgiler.
Yorum Gönder