Sayfalar

13 Nisan 2012 Cuma

DIZMANA

        BU HAFTA NEDENSE MAYALI HAMURLARA TAKMIŞ DURUMDAYIM.SANIRIM YUMUŞAK VE PAMUKSU DOKUSU,YENMESİNİN KOLAYLIGI VE TABIKI LEZZETİ  BENI DAHA ÇOK MUTLU EDIYOR.
BU GÜN DE MAYALI BIR TARİF VAR MUTFAĞIMDA.YÖRESEL YEMEKLER ETKİNLİ KAPSAMIMNDA ''safiyece''GÖRDÜĞÜM,''sadece yemek'' in YOLLADIĞI ''DIZMANA'' SELANİKLİLERİN YAPTIĞI BİR ÇEŞİT PİDEDİR.ANNEM VE BABAMIN AILESİ SELANİK GÖÇMENİ OLDUGU ICIN BU TARİFİ GÖRÜNCE HEMEN BENDE YAPAYIM DİYE KOLLARI SIVADIM.PAMUK GİBİ YUMUŞACIK OLDULAR.BU LEZZETİ BİZLERLE PAYLAŞTIĞI İÇİN ÖNCELİKLE'' SADECE YEMEK'' BLOGUNA TEŞEKKÜR EDİYORUM.
Malezme.
1 adet yumurta
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su
1 çay bardağı sıvı yağ
 2 yemek kaşığı şeker
 1 tatlı kaşığı tuz
yarım paket yaş maya
4 su bardağı un (gerekirse ilave yapılabılır.)
Üstü  İçin..
yarım çay bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı tereyağı
4 yemek kaşığı yoğurt
1 tane yumurta
Yapımı.
Hamurun malzemeleriyle  ele yapışmayan bir hamur hazırlıyalım ve üzerini örtüp,1 saat kadar ılık bir yerde mayalanması için bekletelim.Mayalanan hamurdan iri parçalar koparıp elle düz bir zeminde biraz açıp  geniş kısımdan başlayarak rulo yapalım.Yaptığımız ruloyu 2 parmak uzunluğunda keselim ve yağlanmış tepsiye dikine sıralıyalım.Bütün hamur bu şekilde bir biri etrafına sıralıyalım. Hamurlar bitince hamurun ortasına üç parmağımızı batırarak birer parça peynir gömelim.Yarım saat daha  mayalandıralım.Tereyağını eritelim, içine sıvıyağı,yumurta ve yoğurdu da ekleyip çırpalım.Mayalanan hamurun üzerine bu karışımı döküp kaşık yardımı ile her yerine yayalım..180 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirelim.Fırından çıkınca üstünü bir bez yada kağıt havluyla 15 dk kapalı dinlendirelim.Sıcak olarak yenmesini tavsıye ederım.
Afıyet Olsun.