BU GÜN DE MAYALI BIR TARİF VAR MUTFAĞIMDA.YÖRESEL YEMEKLER ETKİNLİ KAPSAMIMNDA ''safiyece''GÖRDÜĞÜM,''sadece yemek'' in YOLLADIĞI ''DIZMANA'' SELANİKLİLERİN YAPTIĞI BİR ÇEŞİT PİDEDİR.ANNEM VE BABAMIN AILESİ SELANİK GÖÇMENİ OLDUGU ICIN BU TARİFİ GÖRÜNCE HEMEN BENDE YAPAYIM DİYE KOLLARI SIVADIM.PAMUK GİBİ YUMUŞACIK OLDULAR.BU LEZZETİ BİZLERLE PAYLAŞTIĞI İÇİN ÖNCELİKLE'' SADECE YEMEK'' BLOGUNA TEŞEKKÜR EDİYORUM.
Malezme.
1 adet yumurta
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su
1 çay bardağı sıvı yağ
2 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
yarım paket yaş maya
4 su bardağı un (gerekirse ilave yapılabılır.)
Üstü İçin..
yarım çay bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı tereyağı
4 yemek kaşığı yoğurt
1 tane yumurta
Yapımı.
Hamurun malzemeleriyle ele yapışmayan bir hamur hazırlıyalım ve üzerini örtüp,1 saat kadar ılık bir yerde mayalanması için bekletelim.Mayalanan hamurdan iri parçalar koparıp elle düz bir zeminde biraz açıp geniş kısımdan başlayarak rulo yapalım.Yaptığımız ruloyu 2 parmak uzunluğunda keselim ve yağlanmış tepsiye dikine sıralıyalım.Bütün hamur bu şekilde bir biri etrafına sıralıyalım. Hamurlar bitince hamurun ortasına üç parmağımızı batırarak birer parça peynir gömelim.Yarım saat daha mayalandıralım.Tereyağını eritelim, içine sıvıyağı,yumurta ve yoğurdu da ekleyip çırpalım.Mayalanan hamurun üzerine bu karışımı döküp kaşık yardımı ile her yerine yayalım..180 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirelim.Fırından çıkınca üstünü bir bez yada kağıt havluyla 15 dk kapalı dinlendirelim.Sıcak olarak yenmesini tavsıye ederım.
Afıyet Olsun.
19 yorum:
eline sağlık olsun
Benim de baba tarafım Selanik'li. Tarifinizi hemen yazıyorum, ama aldığı kadar un sözü hamur işlerinde acemi olan beni biraz tedirgin ediyor, gene de deneyeceğim. Ellerinize sağlık.
mayalı tarifleri bende pek severim bu da nefis görünüyor,eline sağlık .
canım ellerine sağlık...
dızmanayı öğrenmiş oldum...
kocaman sevgiler...
Ellerinize sağlık paylaşımınız için teşekkürler,afiyet olsun.sevgiler.
ellerine sağlık... yine döktürmüşsün ;)
-Sevgili muhabetsofrasi;tsk ederım.
-Sevgili İlhan;güzel ziyaretin için sagol canım,çok mutlu oldum.
-Sevgili mehtap;sagol canım.
-Sevgili Gurme Şirine;güzel bir tarif dene derim.
-Sevgili Sadece Yemek;gene güzel tarifler bekliyorum.
-SevgılıFincan Teyze;sagol canım benım.
ismi çok hoşmuşş..
eminim lezzetide öyledir..
yapılası bir lezzet..
emeğine sağlkk canımm..
mutlu hafta sonları dileğimle..
sevgiler...
COK GUZEL OLMUS ELLERİNE SAĞLIK HEDEN
Ellerine sağlık.Yugoslav göçmenleri de yapar bunu.Sevgiler:)
bende genelede mayalı tercih ederim canım.harika olmuş.ellerine sağlık.sevgiler.
hedencim ortaokuldayken baba tarafı göçmen olan arkadaşıma gitiğimde tatdığım bu lezzeti unutmak mümkün değil,
çok beğenmiştim ama hiç denemedim
bana hep zormuş gibi gelirdi
sade anlatımınla cesaret geldi ilk fırsatta deneyeceğim
emeğine sağlık canım
İlk gördüğüm günden beri aklımda olan bir lezzet. Bir türlü denemeye fırsatım olmadı. İnşaallah bu tarif deneyebilirim. Ellerine sağlık, harika. Sevgiler.
SEvgılı arkadaşlarım,denemek isteyen mutlaka denesin,zorlugu hıc yok el çabukluğu marif denılen olayı burada uygulayacaksınız,EEE biz hanımların eli kadar kimin eli çabuk olablir:) hepınıze kolay gelsin diyorum ve güzel bır hafta sonu diliyorum.
bayılırım böyle lezzetlere kokusu buralara geldi ama mayalı hamur konusunda nedense hala tembellik ediyorum birileri yapsın hemen koştururum ayrı : )
ben geldim tarifin
ismine takıldım
:)
ellerine sağlık...
hımm yanında bir de hafif tuzlu siyah zeytin, tulum peyniri ve tavşan kanı çay olsa süper olurdu: ) ellerinee sağlık....
Baba tarafımdan Selanik liyim ben de.
Bu tarifin içine ceviz,kuru üzüm ya da peynir koyarak yapıyoruz.Bir de yeni bahar.
Yorum Gönder